Acupunctuur

Acupunctuur (acus = naald, punctum = prik) is een eeuwenoude traditionele Chinese manier van het behandelen en voorkomen van ziekten en klachten. Het menselijk lichaam ziet men als een geïntegreerd geheel, alle organen en weefsels zijn met elkaar verbonden en beïnvloeden elkaar door middel van de meridianen.

Door deze meridianen stroomt energie van orgaan naar orgaan en door bepaalde punten op deze banen aan te prikken en op een bepaalde manier te manipuleren, soms met moxa, kan de acupuncturist de energie harmoniseren. Zo kan een tekort aan energie worden aangevuld en een teveel, waardoor een stagnatie of ophoping kan ontstaan, worden afgevoerd .

Elk mens heeft over zijn of haar hele lichaam 722 acupunctuurpunten. De energiebanen in het lichaam komen op die plekken aan de oppervlakte.
Deze energiebanen noemen we meridianen.                                                                  We hebben 14 meridianen.

Acupunctuur heft blokkades in het lichaam op!
Als je ergens last van hebt of je ziek voelt, dan is er ergens een blokkade in je energiesysteem. Hierdoor worden afvalstoffen en negatieve energieën in je lijf onvoldoende afgevoerd. Ook kan je lichaam dan bepaalde nuttige energieën en belangrijke lichaamseigen stoffen onvoldoende aanmaken. Dit kan verschillende klachten en ziekten tot gevolg hebben. Volgens de traditionele Chinese geneeskunde kan acupunctuur de blokkades in de energiehuishouding van je lichaam opheffen. Zo gaat je lichaam haar energiehuishouding zelf weer goed regelen. Bovendien zorgt het ervoor dat ons lichaam de ongezonde stoffen en negatieve energie weer beter gaat afvoeren. Het lichaam gaat stoffen, waar het een tekort aan heeft, opnieuw aanmaken. Dit zorgt voor nieuwe energie.